Polecamy

PAGO oddało do użytku chłodnię w Porcie Gdańsk

26 stycznia 2016
PAGO oddało do użytku chłodnię w Porcie Gdańsk
PAGO oddało do użytku chłodnię w Porcie Gdańsk

Nowy obiekt, położony przy ul. Kontenerowej 22, tuż przy terminalu kontenerowym DCT, jest jak dotąd największą chłodnią, wchodzącą w skład ogólnopolskiej sieci Centrów Logistyki Produktów Mrożonych PAGO. Na 4,3 ha działce, powstał budynek o powierzchni 1,5 hektara, z pełnym zapleczem logistycznym, dedykowanym obsłudze kontenerów.

- Chłodnia w porcie, to efekt rozmów z naszymi Klientami o ich potrzebach, o tym, co jako operator logistyczny, moglibyśmy dla nich zrobić. Postanowiliśmy stworzyć jak najlepsze warunki dla kompleksowej obsługi kontenerów w imporcie i eksporcie. – tak decyzję o wyborze lokalizacji, parametrach obiektu i zakresie obsługi tłumaczy Maciej Gościniak, Wiceprezes Zarządu PAGO. Bliskość DCT pozwala optymalnie wykorzystać ładowność kontenerów. Oznacza też skrócenie czasu transportu pomiędzy chłodnią a portem i uniezależnia terminowe złożenie kontenera w terminalu od nieprzewidzianych sytuacji na drogach. Chłodnia realizuje załadunki pod nadzorem Inspekcji Weterynaryjnej przez 7 dni w tygodniu. Na bieżąco poszerza zakres uprawnień eksportowych na państwa trzecie, zgodnie z zapotrzebowaniem, sygnalizowanym przez Klientów. Dysponuje własnymi środkami transportu do przewozu kontenerów pomiędzy chłodnią a portem.

Dyrektorem Chłodni został Adam Majkowski, który od 2010 roku piastuje analogiczne stanowisko w Oddziale w Lęborku.

Chłodnia powstała w rekordowo krótkim czasie. – Kolejna budowa jest sumą doświadczeń poprzednich. Posiadamy stałych, sprawdzonych wykonawców, którzy doskonale znają specyfikę robót oraz nasze oczekiwania. ¬– tak tempo realizacji inwestycji komentuje Rafał Kurak, Dyrektor Techniczny PAGO. Budynek chłodni jest nowoczesny, energooszczędny i posiada przyjazną dla środowiska instalację chłodniczą.

Rampa, tzw. wydawka została podzielona na cztery niezależne pomieszczenia, o zróżnicowanych zakresach temperaturowych. Jedno z nich jest przeznaczone wyłącznie do przyjmowania świeżego mięsa. Stamtąd trafia ono do komór zamrażalniczych, o łącznej wydajności 180 ton na dobę.


Firma nastawia się na współpracę z eksporterami i importerami mrożonej żywności ze wszystkich grup asortymentowych, a więc obok mięsa i drobiu, m.in.: owoców i warzyw, ryb, dań gotowych, produktów mleczarskich i jajczarskich. Obiekt pełni również funkcję chłodni składowej, dedykowanej lokalnym przedsiębiorcom oraz magazynu typu cross-dock, w ramach sieci Krajowych Centrów Logistyki Produktów Mrożonych PAGO.

Trzy komory przechowalnicze dysponują miejscem na 36 000 palet z mrożoną żywnością. Jedna z nich łączy funkcję składową z kompletacyjną. W gdańskiej chłodni funkcjonuje, analogiczny jak w pozostałych obiektach, system informatyczny klasy ERP.

Aktualnie PAGO dysponuje sześcioma chłodniami z pełnym zapleczem logistycznym, na blisko 170 000 miejsc paletowych, pod Poznaniem (Grodzisk Wlkp.), Warszawą (Bieniewo-Parcela, Gnatowice Stare), Katowicami (Dąbrowa Górnicza), Gdańskiem (Lębork) oraz w Porcie Gdańsk (Gdańsk, ul. Kontenerowa 22).

Źródło: PAGO
Foto: PAGO 

Newsletter

Czy chcesz otrzymywać informacje o nowościach i ważnych wydarzeniach na naszej stronie?
Netplozja - wybuchowe strony internetowe

EMIL - Elektroniczny miesięcznik informacji logistycznej

EMIL - 12-2021EMIL - 12-2021EMIL - 11-2021EMIL - 11-2021EMIL - 10-2021EMIL - 10-2021EMIL - 09-2021EMIL - 09-2021Zobacz więcej publikacji

Bezpieczny Magazyn - miesięcznik o bezpiecznym magazynie

Zobacz więcej publikacji